Kekin içi niye hamur kalır?
Kek hamuru tavanın en fazla üçte ikisini doldurmalıdır. Çok az olursa kek hamuru kabarmaz; çok fazla olursa iç kısmı hamur gibi kalır. Her fırının farklı bir pişirme yöntemi vardır. Fırınınızın pişirme yöntemi ve ısı ayarları kekinizin iç kısmının hamur gibi kalmasına neden olabilir.
İçi hamur kalan kek nasıl kurtarılır?
Fırınınızın sıcaklığını 120 dereceye düşürün. Sadece fırının altını açın, üstünü değil. Kekinizi bu düşük sıcaklıkta 15-20 dakika pişirin. Bu şekilde üst kısmı yanmaz ve alt ve iç kısmı iyice pişer.
Kekin sünger gibi olması için ne yapmalı?
Hava sirkülasyonu olmadan çalışan fırında hava akışı azaltılır, böylece kek daha sulu ve yumuşak kalır. Kek pişirirken fırına su dolu bir tepsi koyarsanız yumuşak bir kıvam elde edersiniz. Ayrıca katıların sıvılara oranı da çok önemlidir. Çok fazla un, kekin kurumasının nedenlerinden biridir.
Kek yumuşak olması için süt mü yoğurt mu?
Kekin yumuşak olması için süt mü yoksa yoğurt mu? Kek hamuruna laktoz içeren malzemeler eklemek, ona yumuşak ve nemli bir kıvam verecektir. Bu nedenle, kek hamurunu daha yumuşak yapmak için süt veya yoğurt ekleyebilirsiniz. Süt yoksa, yoğurt ekleyebilirsiniz veya tam tersi.
Kek en güzel hangi ayarda pişer?
*Kek fırına koyulduktan sonra ilk 20 dakika fırın kapağı kesinlikle açılmamalıdır. *Kek sıcak havada pişirilmemelidir, aksi takdirde kekiniz kurur ve sertleşir. *İlk 30 dakika 180 derecede, son 20 dakika 170 derecede pişirilmesi önerilir.
Kekin unu az olursa ne olur?
Çok fazla un varsa kekiniz sert olur ve çok fazla kabarmaz. Çok az un varsa hamur kabardıktan sonra çöker! 4- Fırına koyduğunuz keki 25 dakika yalnız bırakın, böylece fırın kapağını açıp kontrol etmenize gerek kalmaz! 24 Eylül 2023
Kek piştikten sonra fırından hemen çıkarılmalı mı?
Kekinizi tavadan çıkarırken şu adımları izleyin: Kek soğumalıdır: Sıcak kek fırından çıkarıldıktan sonra en az 10-15 dakika soğutulmalıdır. Bu, keki daha sert hale getirecek ve tavadan çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.
Kekin kıvamı nasıl olmalı?
2. Kekin kıvamı ne olmalıdır? Kek hamurunun kıvamı tahta kaşıkla karıştırıldığında birkaç saniye sonra kaşıktan damlayacak kadar koyu olmalıdır.
Yeni pişen kek neden dağılır?
Ne yazık ki, tarifinizde belirtilen sıcaklığı aşarsanız ve kekinizi çok yüksek bir sıcaklıkta fırına koyarsanız, bu kekinizin kabarmasına ve aniden hava kaybetmesine neden olur. Bir diğer yaygın hata da kek pişerken fırın kapağını sık sık açıp bıçak gibi nesneler sokmak.
Keke 2 tane kabartma tozu konur mu?
Kabartma tozu sütlü keklerde çok işe yarıyor ve ben genelde ikisini birden tercih ediyorum.
Keke neden nişasta konur?
Nişasta çeşitlerinden yapılan keklerin sertliği kontrole göre artmış; elastikiyet, kohezyon ve yapışkanlık değerleri azalmıştır. Sonuç olarak sadece nişasta kullanılarak yapılan kek üretiminin tüketiciler için günlük tüketime alternatif olabileceği anlaşılmıştır.
Kek harcı katı olursa ne olur?
Eğer koyu olursa kekiniz kurur ve içi pişse bile tadı istediğiniz kadar hafif olmayabilir. Kek karışımınızda böyle bir sorun yaşadıysanız, hazırlama sırasında yağ veya süt ekleyerek biraz daha akışkan hale getirdiğinizden emin olun.
Hamura süt mü yoğurt mu?
Genellikle oda sıcaklığında süt tercih edilir. Sütle yapılan donut hamuru daha hafif ve yumuşak bir kıvama sahip olabilir. Yoğurt, donut hamuruna yoğunluk ve hafif ekşi bir tat katar. Yoğurt, hamurun daha hızlı kabarmasına yardımcı olabilir, böylece hamur daha çabuk hazır olur.
Kekin çökmemesi için ne yapılmalı?
Kekiniz tam kıvamına geldikten sonra fırından çıkardıktan hemen sonra çöküyorsa, bir diğer sebep de sıcaklık değişikliği olabilir. Kekinizi fırından çıkarmadan önce fırın kapağını hafifçe açın. Fırını kapatın ve sıcaklığın yavaşça yükselmesini bekleyin. Kek piştikten sonra bir süre daha fırında bırakın.
Keke maden suyu konur mu?
Kullanılan malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. Kekte kullandığınız maden suyu kekinizin güzelce kabarmasını ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. İsterseniz limon kabuğu rendesi ekleyerek limonlu köpüklü kek de yapabilirsiniz.
Kek piştikten sonra fırından hemen çıkarılmalı mı?
Kekinizi tavadan çıkarırken şu adımları izleyin: Kek soğumalıdır: Sıcak kek fırından çıkarıldıktan sonra en az 10-15 dakika soğutulmalıdır. Bu, keki daha sert hale getirecek ve tavadan çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.
Kek hamuru neden dağılır?
Ne yazık ki, tarifinizde belirtilen sıcaklığı aşarsanız ve kekinizi çok yüksek bir sıcaklıkta fırına koyarsanız, bu kekinizin kabarmasına ve aniden hava kaybetmesine neden olur. Bir diğer yaygın hata da kek pişerken fırın kapağını sık sık açıp bıçak gibi nesneler sokmak.
Hamur neden kabarmaz?
Un taze değilse ve maya bayatsa, hamur daha az kabarır. Hamura çok fazla tuz eklerseniz, kabarmasını engeller ve mayayı öldürür. Maya şekerle beslense de, hamurda çok fazla şeker olması, kabarmasını engelleyen faktörlerden biridir.
200 derece fırında kek kaç dakikada pişer?
Yiyeceklerin hangi sıcaklıklarda ve pişirme sürelerinde pişirilmesi gerekir? Taze kek 180°-200° 20-30 DK / Kek 180°-200° 25-30 DK / Tavuk 240° 40-45 DK / Bisküvi 250° 40.