Mahkeme kararının kesinleşmesi ne kadar sürer?
Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, kararın kesinleştiğini gösteren bir temyiz dosyasının sunulması kaydıyla, karara karşı iki (2) haftalık itiraz süresine sahiptir.
Karar kesinleştikten sonra ne olur?
Mahkûmiyetler kesinleştikten sonra infaz aşaması başlar. Kararda belirtilen cezanın infazı Cumhuriyet savcılığı tarafından izlenir ve denetlenir.
Karara çıkmış dava ne zaman kesinleşir?
“Dava dosyası karara bağlandı” ifadesi, kararın açıklandığını ancak henüz kesinleşmediğini ifade eder. Karar, gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi ve itiraz veya temyiz süresinin dolması ile kesinleşir.
Kesinleşmemiş mahkeme kararına ne denir?
Bu belgeye “ilam” adı verilir. Kararın son kısmında kararın kesin olup olmadığı ve karara itiraz etme hakkınız kaç gün içinde ve hangi makama başvurabileceğiniz belirtilir.
Dava kesinleşmesi ne demek?
Kararın kesinleşmesi nedir? Kararın kesinleşmesi, mahkeme ve yargılama tamamlandıktan ve gerekçeli karar tutanağa bağlandıktan sonra tarafların verilen kararlara itiraz etmemeleri anlamına gelir.
Kesinleşme şerhini kim verir?
Kesin karara ilişkin ‘son sözün’ kim tarafından ve nasıl verileceğinin belirlenmesi, hukuki veya fiili bir engel bulunmadıkça, kararı veren mahkemece alınacak bir usuli işlemdir.
Kesinleşmiş karara itiraz edilir mi?
İlk derece mahkemesinin mahkûmiyetine ilişkin bölge adliye mahkemesinin kesin kararına, yani istinaf başvurusunun reddine ilişkin kesin karara karşı her zaman ve süreye bağlı olmaksızın istinaf yoluna başvurulabilir.
Kesinleşmiş dosyada uzlaşma olur mu?
Mahkumiyet kesinleşmiş olsa bile Yargıtay bu aşamada uzlaştırma usulünün uygulanabileceğini kabul etmektedir. Taraflar arasında anlaşma olması halinde, davalının yalnızca bir fiil işlemiş olması halinde; iddianın kabulü halinde dava reddedilecektir.
Kesinleşmiş karar varken yeniden dava açılır mı?
Uyuşmazlık hakkında kesin hüküm verilmişse, aynı konu hakkında, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak yeni bir dava açılamaz.
Karara çıkmış dava sonucunu nasıl öğrenebilirim?
Dava kararları e-devlet üzerinden takip edilebilir. Davacı, dosyasının durumunu öğrenmek için e-devlet uygulamasına girdiğinde dosya durumunun karara bağlandığı ifadesinden, hakimin olay hakkında karar verdiğini, söz konusu davanın konusunun karara bağlandığını ve davayı kapattığını anlamalıdır.
Kesin karar temyiz edilir mi?
Bu bağlamda, Medeni Kanun’un 363. maddesi gereğince henüz kesinleşmemiş kararlara karşı adalet yararına istinaf yoluna başvurulması mümkün değildir.
İstinafa giden dosya durumu nasıl öğrenilir?
Vatandaşların itiraz sürecinde en çok sorduğu sorulardan biri de dosya inceleme prosedürünün nasıl yapıldığıdır. Davanın güncel durumunu öncelikli olarak e-devlet uygulaması üzerinden öğrenebilirsiniz. E-devlete giriş yaptıktan sonra mahkeme dosyalarını sorgulamak için bağlantıları takip etmelisiniz.
Kesinleşen karar bozulur mu?
Kesinleşmiş hapis cezası, cezanın infazını gerektirir. Ancak, ceza bildirimi kesin olsa bile hapis cezasına karşı temyiz mümkündür. Hapis cezasına karşı temyiz başvurusunda bulunulması halinde kesinleşmiş hapis cezasının kaldırılacağı varsayılamaz.
Kesinleşme tarihi nedir?
Kararın kesinleştirilmesi ne anlama gelir? Kararın kesinleşmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha spesifik olarak, itiraz edilmeyen karar ancak itiraz süresi dolduğunda kesinleşir.
Kesinleşmiş mahkeme kararı nereden alınır?
Belirttiğiniz konu ile ilgili bilgiye Adalet Bakanlığı’nın www..tr adresindeki e-Hizmetler bölümünde yer alan Dava Dosyası Sorgulama servisinden ulaşabilirsiniz.
Gerekçeli karar yazıldıktan sonra karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde itiraz ve itirazın incelenmesi yapılır. İtirazı inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Boşanmanın kesinleştiğini nasıl öğrenebilirim?
Boşanma kararının kesinleştiğini, boşanma kararının e-devlete gönderilmesini beklemeden öğrenmek isteyen herkes mahkemeden belge talep edebilir. Bu belge mahkeme tarafından taraflara gönderilir ve boşanmanın kesinleştiğini kanıtlar.
İstinaf kararı ne zaman kesinleşir?
Temyiz ne zaman tamamlanır? Bölge mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanağın ardından taraflara tebliğ edilir ve temyiz süreci başlar. Temyiz süreci içerisinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.
Kesinleştirme talebi nedir?
Kararın tamamlanması talebi, davanın taraflarının yasal yolları tüketildikten sonra mahkemeye sundukları bir talep türüdür. Bilindiği üzere, hukuk mahkemeleri genellikle gerekçeli kararı taraflara bildirmez. Burada soruşturma yoluyla katılım söz konusudur.