Zencerek ne demek?
Tablet ve yazma eserlerin sayfalarının kenarlarına uygulanan, birbirine geçen halkalar biçimindeki bir süsleme. El yazmalarının, tabakların ve murakkaların ezilmiş altın varak ve çeşitli renklerle süslendiği dekoratif sanat.
Arasuyu nedir?
Arasuyu: Süsleme sanatlarında her zaman ihtiyaç duyulan ve çok çeşitli varyantlarda kullanılan Arasuyu’nun en önemli işlevi, desenin veya yazının çerçevesini güçlendirerek esere daha güzel bir görünüm kazandırmaktır.
Penç motifi ne demek?
Penç, bir çiçeğin kuşbakışı görünümünün stilize edilmesiyle oluşturulmuştur, Hatayî (Şekil 2) ve Goncagül ise bir çiçeğin dikey kesitinin stilize edilmesiyle oluşturulmuştur. Hatayî, Penç, gül goncası ve yaprak motifleri tamamen stilize edildiği için örnek çiçeğin orijinali belirlenememektedir.
Tezhip motifleri nelerdir?
Tezhipte en sık kullanılan çiçek motifleri şunlardır: Munhani, Hatai, Rumi olarak sıralanabilir. Ayrıca, natüralist ve yarı stilize motifler de kitap tezhiplerinde çiçek dekorasyonu olarak kullanılır. Tezhip sanatında yaygın olarak kullanılan bir diğer dekorasyon türü ise geometrik motiflerdir.
Zencerek motifi nedir?
Zincir halkaları biçimindeki süsleme motiflerine Zencerek (zencirek) denir. Bir bordürün zencrek olması için kesintisiz olması ve zencrek’i oluşturan çizgilerin birbirinin altından ve üstünden geçmesi gerekir.
Zeng etmek ne demek?
Azerice: “telefonla aramak”.
Konyaaltının adı neden Konyaaltı?
Antalya – Kemer karayolu üzerinde yer alır ve yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir. Günümüzde Konyaaltı olarak adlandırılan bölgenin yakın tarihimize kadar Antalya’nın falezlerin üzerinde yer alması nedeniyle “Koyaltı” olarak bilindiği, halk arasında ise Konyaaltı olarak değiştirildiği belirtilmektedir.
Münhani motifi nedir?
Münhani motifi, kıvrımlardan oluşan tezhip ve süsleme sanatında kullanılan bir motiftir. Genellikle kitap tezhiplerinde Rumi motifiyle birlikte kullanılmıştır. Ayrıca, zamanla farklı formlarla kendine özgü bir tavır geliştirmiştir ve bu motif genellikle cami süslemelerinde kullanılır.
Mushaf gülleri nelerdir?
Mushaf gülleri bulundukları yere ve işlevlerine göre isimlendirilir. Sureleri bölmede kullanılanlara Dur, Aşere, Hamse ve Secde gülü, parçaları bölmede kullanılanlara ise Hizip, Nisif ve Cüz gülü denir.
Rumi motifi ne demek?
Rumi kelimesi Anadolu’ya ait anlamına gelir. Stilize edilmiş kanat ve gaga benzeri şekillerden oluşan hayvan motifleridir. Uygurlar arasında hayvan figürlerinde bir motif olarak kabul edilen Rumi, bu dönemde spiral ağlar üzerinde bir desen haline gelecek ve süsleme sanatında bir stil veya tarz haline gelecek kadar gelişmiştir.
Palmet motifi nedir?
Palmet, bir palmiye ağacının yelpaze şeklindeki yapraklarına benzeyen dekoratif bir öğedir. Bu yapraklar genellikle bir sapın her iki tarafında simetrik olarak açılır. Palmetler kabartma olarak oyulabilirken, iki boyutlu olarak da resmedilmiş örnekleri vardır.
Muska motifi ne anlama gelir?
Geleneksel Anadolu dokumalarında sıklıkla görülen muska motifi, sahibini tehlikeli dış etkenlerden korumak için büyülü ve dini bir güce sahip olduğuna inanılan yazılı bir tılsımdır. Muska motifi, nazar olarak kabul edilen nazar olgusuna karşı kullanılmıştır.
Hatai motifi nedir?
“Hatayi” motifi, doğadaki çiçeklerin dikey kesitlerinin tamamen stilize edilmesiyle yaratılır ve köklü gelişimi yüzyıllar öncesine dayanır. Genellikle simetrik olarak çizilen bir motiftir.
Fasılbaşı ne demek?
El yazmalarında her bölümün başında bulunan ve sûre veya bahir adı verilen tezhipli alanlara, mushaflarda ise her sûrenin başladığı yeri gösteren yerlere denir.
Çift tahrir nedir?
Çift Tahrir (Hava) Desendeki çizgilerin birbirine eşit mesafelerde paralel çizildiği bir tekniktir. İki çizgi arasındaki mesafeden dolayı “cool” olarak da adlandırılan bu teknikte, mesafe motifin büyüklüğüne uygun olmalı ve gözü yormamalıdır.
Tezhip sanatı nedir kısaca özet?
Tezhip sanatı; yüzyıllardır el yazmalarının yapraklarına, hat metinlerinin kenar boşluklarına ve minyatürlere uygulanan geleneksel bir süsleme sanatıdır. Genellikle kağıt, belirli geleneksel şekiller ve motiflerle farklı renklerde tezhiplenir. Tezhip sanatının ana malzemesi altın veya boyadır.
Konyaaltı hangi ilçeye bağlıdır?
Konyaaltı ilçesi, Antalya ilinin batısında, Kemer ilçesinin karşısında yer almaktadır. Kuzeydoğusunda Kumluca ve Korkuteli ilçeleri, kuzeyinde Döşemealtı ve Kepez ilçeleri, doğusunda ise Muratpaşa ilçesi ile komşudur.
Arap suyu nedir?
Arapsuyu, Antalya’nın Konyaaltı belediyesine bağlı bir ilçesidir.
Ulama desen nedir?
Belirli bir çini ölçüsüne göre hazırlanan desen bir araya geldiğinde desenin içindeki bağlantı noktalarını oluşturan motifler bütünleşerek duvar kaplaması olarak büyür. Farklı alanlarda ve yerlerde de kullanılabilir. Bu tür desenlere Ulama desenleri diyoruz.